Geleneksel finansta sıkça duyduğumuz APY (Annual Percentage Yield) ve APR (Annual Percentage Rate), kripto para yatırımlarında da sıkça kullanılır.
APY Nedir?
APY, Yıllık Yüzde Getiri, bileşik faiz dikkate alınarak bir yatırımdan elde edilen yıllık getiri oranıdır. Basit faizden farkı, bileşik faiz belli zaman aralıklarında, periyodik olarak hesaplanır ve tutar bakiyeye eklenir. Her dönem ilerledikçe, bakiye artar, dolayısıyla bakiyeye ödenen faiz de artar. APY’yi, APR’den ayıran özellik, APY’de bileşik faiz hesaba katılır.
APR Nedir?
Yıllık yüzde oranı (APR), bir kredinin vadesi boyunca fonların fiili yıllık maliyetini veya bir yatırımdan elde edilen geliri temsil eden bir yüzde olarak ifade edilir. Bu, işlemle ilişkili tüm ücretleri veya ek maliyetleri içerir, ancak bileşik faizi hesaba katmaz. Kısacası APR basit faiz anlamına gelir.
APY – APR Formüller;
- APY = (1 + Periyodik Faiz Oranı)^Periyot Sayısı – 1
- APR = Periyodik Faiz Oranı x Yıllık Periyot Sayısı
APY – APR Hesaplama Örneği
Bir kredi kartı şirketi her ay size %1 faiz uygulayabilir. Bu nedenle, APR %12’ye tekabül eder (%1 x 12 ay = %12). APY’de, bileşik faiz hesaba katıldığı için yıl sonunda %12,68 sonucuna ulaşıyoruz.
(1 + 0.01)^12 – 1 = %12.68
Kredi kartınızda bakiyenizi yalnızca bir aylık dönem için taşıyorsanız, yıllık %12 oranında ücretlendirilirsiniz. Ancak bu bakiyeyi yıl boyunca taşırsanız, her ay bileşik faiz sonucunda efektif faiz oranınız %12,68 olur.
Sonuç Olarak
Hem APR hem de APY, yatırımlarınızın durumun yorumlamak için bilmeniz gereken önemli kavramlardır. Uygulanan faiz oranının sıklığına bağlı olarak, APR ve APY arasındaki fark o kadar büyük olur.
İster Borç alan veya borç veren olun, finansal kurumların farklı oranlar vermek için farklı nedenleri vardır. Her zaman hangi oranları verdiklerini anladığınızdan emin olun ve ardından diğer kurumların verdikleri oranlarla karşılaştırın. Size sunulan rakamlar arasındaki fark sizi şaşırtabilir ve bir kredi için sunulan en düşük oran aslında en pahalısı olabilir.
- Bu da ilginizi çekebilir: Central Bank Digital Currency (CBDC) Nedir?
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.