in ,

Aptos Solana’yı Geçebilir mi? 

Yeni ve bağımsız bir proje olan Aptos, kripto para piyasasına hızlı bir giriş yaptı. Birçok uzman ve yatırımcı, ayakları yere sağlam basan bu projeyi Solana ile kıyaslıyor. Peki Aptos Solana’yı geçebilir mi? 

Layer-1 ağında yaşanan güvenilirlik, ölçeklenebilirlik ve kullanılabilirlik sorunlarını çözmeye odaklanan Aptos, Ethereum katili olarak anılan Solana’ya rakip oldu. Ayı piyasasına rağmen çok sayıda kripto para biriminden önemli miktarda fon sağlayan Aptos, Solana ağındaki bazı geliştiricilerin de ilgisini çekti. Solana’daki geliştiriciler, daha az zorluk seviyesi ve daha iyi hizmet ile daha ucuz işlem özelliklerini taşıyan Aptos ağına geçiş yaptı bile. Şimdi dilerseniz Aptos ve Solana’nın artılarını ve eksilerini kıyaslayalım. 

Aptos’un Artıları

  • Geliştiricilerin yazılımcıları, kötü niyetli varlıklara karşı üstün koruma altındadır.
  • Daha güvenilir kullanıcı deneyimi sunar.
  • Yüksek verimlidir
  • İşlem ücretleri oldukça düşüktür
  • Geliştiricilere uygulanan sınırları kaldırarak daha düşük gecikme süresine ek olarak geliştirmeyi basite indirger.
  • Yüksek ölçeklenebilirliğe ve tam merkeziyetsizliğe sahiptir. 
  • Büyük kripto para borsalarının hemen hemen tamanında listelenmektedir. 

Solana’nın Artıları

  • Düşük ücretlerle hızlı işlemler
  • NFT ve Akıllı sözleşme alanında büyük bir pazar payı
  • Çok düşük çevresel etkiye sahip olması
  • Staking yoluyla ağın güvenliğini sağlamak

Aptos’un Eksileri

  • Maksimum arz yönünde bir sınır bilgisi bulunmaması
  • Saldırı ve çalınma riskine karşı borsa cüzdanları yerine soğuk cüzdanlarda saklanması gerekebilir. 
  • Misyon ve teknoloji yönünden Solana ile benzer olması, güçlü bir rakibe karşı mücadele vereceği anlamına gelmektedir. 
  • Move dili kullanılması

Solana’nın Eksileri 

  • Bir ekip tarafından yönetiliyor olması
  • Toplam arzın dönemsel olarak değişikliğe uğramış olması
  • Saldırı ve çalınma riskine karşı borsa cüzdanları yerine soğuk cüzdanlarda saklanması gerekebilir.
  • Zaman zaman çöküyor olması

İki altcoin arasındaki artıları ve eksileri listeledik. Fakat karar vermeden önce bazı verilere de göz atmak gerekebilir. Örneğin, Solana NFT işlem hacmi düşmeye devam ederken Aptos NFT Pazaryeri olan Topaz, günden güne büyümeye devam ediyor. Topaz, piyasaya sürüldükten sadece 5 gün sonra 2 milyon dolarlık işlem hacmine sahip oldu. Aynı zamanda marketplace’e eklenen Launchpad NFT projeleri de yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Tüm bunların dışında Aptos, aldığı fonlamalar, teknik özellikler ve artan işlem hacmiyle birçok yatırımcının ilgisini çekerken Solana’nın aktif yatırımcı sayısında da gözle görülür düşüşler gerçekleşti.

Aptos NFT pazaryeri Topaz ve Solana’nın NFT pazaryeri Magic Eden’ın işlem hacmi geçtiğimiz haftalarda aynı seviyeye geldi. Bu gelişmenin ardından veri analiz platformu Nansen, Solana NFT işlem hacminin önceki döneme kıyasla 3.08 milyon SOL’den 2.08 milyon SOL’e düştüğünü açıklamıştı. 

FTX krizi ile başlayan süreçte Solana’nın en iyi ilk 10 kripto para birimindeki yerini kaybetmesi ve Solana zincirindeki toplam değerin (TVL) son 24 saatte %32,4 düşmesi yatırımcıların ilgisini alternatif ağlara yöneltti bile. 

Aptos’un bu hızlı yükseliş ivmesini devam ettirip ettirmeyeceği belli değil fakat henüz yeni bir proje olmasına rağmen gördüğü ilginin fazlalığı projeye olan güveni ve inancı da beraberinde getiriyor. İlerleyen günlerde Aptos’un mu yoksa Solana’nın mı daha büyük olduğunu hep birlikte göreceğiz. 

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz. 

Onur Çaliş tarafından yazıldı.

Beykent Üniversitesi, Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünden 2020 senesinde mezun oldum. Başkent İletişim Akademisi'nde Diksiyon, Sunuculuk ve Spikerlik eğitimi aldım. Stajımı China Radio International bünyesinde tamamladım. Kripturk ile başladığım profesyonel çalışma hayatıma Bitlo Teknoloji ve Coinkolik ile devam ettim. Şu anda ise Koinsaati çatısı altında editörlük ve sunuculuk yaparak devam etmekteyim.

dYdX DAO’sunun Geleceğine Bakış 

kripto

Türk Kripto Fenomenleri FTX (FTT) Hakkında Neler Konuştu?