Pandeminin yansımalarından biri olarak altın fiyatı, Ağustos 2020’de tarihinin en yüksek seviyesini test etmişti. O dönemin ardından çeşitli yükseliş denemeleri görülse de, çıkış hareketi güç kazanmakta zorlandı. Altın fiyatı, Rusya-Ukrayna çatışmasının ardından değer kazansa da tarihi zirvesinden henüz uzakta.
Altın, günümüzde sadece yatırım amacıyla ve mücevher yapımında değil, elektronik ve tıbbı cihazların imalatında da kullanılmaktadır. Altın, emtiaların en önemlilerinden biri olmasının yanında dikkatle takip edilen piyasa performans indikatörlerinden biridir.
Altın, devletler ve merkez bankaları başta olmak üzere tüm dünyanın riskten korunma ve yatırım enstrümanı olarak rağbet ettiği değerli önemli bir metaldir. Bu yazımızda altın fiyatını etkileyen faktörleri değerlendirdik.
Merkez Bankası Rezervleri
Merkez bankaları, rezervlerinde kağıt para ve altın bulundurur. Rezervlerde daha fazla altın biriktirilmesi, talebi artıracağı için altın fiyatına yükseliş olarak yansır. Dünya uluslarının çoğu, esas olarak altından oluşan rezervlere sahiptir. Aşağıdaki tabloda, en çok altın rezervi olan merkez bankalarını görebilirsiniz.
Kaynak: Trading Economics
ABD Dolarının Değeri (DXY)
Altın, ABD Doları (XAU/USD) cinsinden fiyatlanır. Bu nedenle altın fiyatı ile Dolar Endeksi (DXY) ters orantılıdır. Güçlü ABD Doları altın fiyatını baskılarken, zayıflayan ABD Doları altını da ucuzlatacak, bu şekilde değerli metalin talebi artacak (daha fazla miktarda altın satın alınabilir) ve altın fiyatı yükselecektir. Aşağıdaki tabloda, DXY ile altın fiyatı arasındaki negatif korelasyonu görebilirsiniz. (Sol Eksen-Mavi: DXY, Sağ Eksen-Turuncu: XAU/USD)
Kaynak: Macrotrends
Para Politikası ve FED
FED’in almış olduğu kararlar ve sözlü yönlendirmeler altın fiyatını etkileyen ana unsurdur. Fed, faizleri yükseltirse veya bu yönde sözlü bir yönlendirmede bulunursa altın fiyatı satış yönlü tepki verir. Çükü en sade ifadeyle altının bir faiz getirisi yoktur. Faiz ile altın arasında “fırsat maliyeti” ilişkisi vardır. Faiz oranları, altın tutmanın göreli maliyetini artırabilir veya azaltabilir.
Aşağıdaki tabloda FED’in M0 para arzını görebilirsiniz. Pandeminin ardından ultra gevşek para politikası sonucunda para arzı kayda değer ölçüde yükselmiş. (M0: dolaşımdaki madeni paralar, banknotlar ve kolayca nakde çevrilebilen diğer varlıklar dahil olmak üzere para arzının en likit ölçüsüdür.) Para arzının artması, enflasyona oradan da altın fiyatlarına yansır.
Kaynak: Trading Economics
Enflasyon
Tahvillerin, hisse senetlerinin ve gayrimenkulün beklenen veya fiili getirileri düştüğünde, altına ilgi artar ve değerli metalin fiyat yükselir.
Altın, enflasyon gibi makroekonomik gelişmelere karşı korunma aracı olarak kullanılabilir. Enflasyonun ana kaynağı para arzının yükseltilmesidir. Pandemide ultra gevşek para politikası altın fiyatında tarihi zirveyi test edilmesine neden oldu.
ABD’de yıllık enflasyon oranı, artan enerji maliyetleri, işgücü eksiklikleri ve arz kesintileri ile birlikte güçlü talep nedeniyle, 2022 yılının Ocak ayında, 1982 yılının Şubat ayından bu yana en yüksek seviye olan %7,5’e yükseldi.
Kaynak: Trading Economics
Altın Arzı-Talebi
Dünya çapında altın madenciliğinde önemli oyuncular Çin, Güney Afrika, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Rusya ve Peru’dur. Altın üretimi yani arz, talebi yeterince karşılayamadığı zaman altın fiyatı yükselir.
Diğer taraftan, mücevher ve elektronik gibi tüketim mallarına olan talep arttıkça altının maliyeti yükselebilir. Merkez bankalarının yanı sıra, başta ETF’ler (Borsa Yatırım Fonu: Bir endeksi baz alan ve o endeksin performansını yatırımcılara yansıtmayı hedefleyen yatırım fonlardır.) olmak üzere yatırımcıların artan talebi, altın fiyatını yukarı çekecektir.
Aşağıda toplam altın arzı ve talebinin, 2010’dan bu yana değişimini görebilirsiniz. (Sol Eksen: Altın (Ton), Sağ Eksen: XAU/USD)
Altın Arzı
Altın Talebi
Kaynak: Gold.org
Ekonomik Veriler
Altın fiyatı, başta ABD olmak üzere makroekonomik veri akışından etkilenir. Bunun nedeni FED’in, para politikasını belirlemek için istihdam raporları, üretim, enflasyon, büyüme gibi geniş kapsamlı verilerden faydalanmasıdır.
Önümüzdeki yıl için ABD tüketici enflasyon beklentileri, 2022’nin Ocak ayında ilk kez 14 ay sonra %5.8’e geriledi. Benzer şekilde, üç yıl sonrası için enflasyon beklentileri 0,5 puan azalarak %3,5’e geriledi. Bununla birlikte, her iki enflasyon beklenti ölçümü de pandemi öncesi döneme kıyasla yüksek kalmaya devam ediyor. (ABD’de enflasyon beklentileri, bir yıl sonraki medyan beklenen enflasyon oranını ifade eder.)
Kaynak: Trading Economics
Jeopolitik Belirsizlik
Belirsizlikler yatırımcıya bağlı olan psikolojik bir faktördür ve bir olaydan diğerine farklılık gösterebilir. Belirsizlik olarak; çatışmalar, istikrarsız dönemler, pandemi ve politik olaylar örnek verilebilir. Belirsizlik durumunda yatırımcılar güvenli liman olan altını tercih etme eğilimindedir.
Bonus: Finansal Varlıkların ABD Doları Cinsinden Performansı
Varlıkların performansı ABD Doları cinsinde karşılaştırıldığında, son 20 senede altının performansı çoğu enstrümanı geçmiş gözüküyor.
Kaynak: Gold.org
- Bu da ilginizi çekebilir : Dolar Endeksi (DXY) Nedir ?
- Bu da ilginizi çekebilir : Dolar – Altın İlişkisi
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.