Kripto para dünyasında birçok altcoin oldukça popüler. En popüler kripto para birimi olan Bitcoin’e olan ilgi devam ederken altcoin’ler de bu ilgiden faydalanıyor. Peki, bir altcoin’in değeri nasıl belirlenir?
Bu yazımızda piyasadaki farklı altcoin’leri inceleyerek altcoin yatırımlarında yüksek kazanç sağlamak için yaygın olarak kullanılan ipuçları ve stratejiler de dahil olmak üzere bir altcoin’in nasıl değerlendiğini öğrenmenize yardımcı olacak temel faktörlerden bahsediyoruz.
Altcoin Nedir?
En basit ifadeyle bir altcoin, Bitcoin’e alternatif olarak yaratılmış herhangi bir coin’i ifade eder.
🔍Altcoin nedir?
📍#Bitcoin’e alternatif olarak üretilen #kriptopara birimidir. #Altcoin, Bitcoin dışındaki tüm #kripto para çeşitlerine verilen genel bir isimdir. pic.twitter.com/S58R2UAeKu
— IDO Rehberi (@ido_rehberi) April 26, 2022
Altcoin olarak çeşitli token’ler, stablecoin’ler, scamcoin’ler veya shitcoin’ler gibi başka isimlerle anılan kripto para birimleriyle de karşılaşabilirsiniz ancak; temelde hepsi farklı altcoin türleridir.
Altcoin’ler Neden Var?
Bitcoin, blockchain teknolojisi kullanılarak oluşturulan ilk orijinal kripto para birimiydi. Bitcoin protokolü benzersiz bir şekilde değerli olsa da bazı insanlar Bitcoin’in ödemeleri işlemek için çok yavaş olduğunu ve günlük işlemler için yararlı olmayacağını düşündü.
Bu nedenle, Bitcoin kodunda, ödemelerin Bitcoin’den iki kat daha hızlı işlenmesine izin verebilecek değişiklikler getiren Bitcoin blockchain’inin bir fork’u oluşturuldu. Bugün Litecoin olarak bildiğimiz altcoin budur.
Litecoin, o yıl daha sonra popüler hale gelen, şimdi fazla popüler olmayan Namecoin ile kısa bir rekabetin ardından 2011’de ilk başarılı altcoin oldu.
Bazı insanlar Bitcoin’den ve sunduğu özelliklerden memnun değildi ve özelliklerini değiştirmek istediler. Bunu yapamadıkları noktalarda da tercih ettikleri özelliklerle kendi kripto para birimlerini yarattılar. Bugün piyasada yaklaşık 5000 farklı altcoin bulunmasının en büyük nedeni, Vitalik Buterin adlı genç bir geliştirici sayesinde.
Bitcoin Magazine’in kurucu ortağı ve yazarı Buterin, blockchain teknolojisi sayesinde popüler hale geldi ve Bitcoin blockchain’inin üzerine bir proje inşa etmeyi teklif etti.
Vitalik Buterin’in teklifinin Bitcoin topluluğu tarafından reddedilmesinin ardından Buterin, meseleleri kendi başına eline aldı ve Ethereum ağını oluşturmaya başladı. Ethereum White Paper’ı, 2013 yılında, 2015 yılının başlarında resmi olarak halka arz edilmesinden önce açıklandı.
Programlanabilir Para
Ethereum’un yerel tokeni ETH, piyasa değerine göre en büyük altcoin’dir. Ethereum, geliştiricilere ve programcılara merkeziyetsiz uygulamalar ve kripto para tokenleri oluşturmaları için bir platform sağlar. ETH tokeni, Ethereum Ağı’na güç sağlar ve geliştiricilerin platformda yeni tokenler oluşturması gerekir.
Ethereum Ağı tarafından kullanılan programlama dili Solidity’dir. Solidity, paranın ilk kez programlanmasına izin vererek akıllı sözleşmelerin kullanımına izin veren bir ”Turing complete” dilidir. Bu, kullanıcıların değişmeyen bir akıllı sözleşmede belirtilen koşullar yerine getirildiğinde, para birimini A adresinden B adresine otomatik olarak taşımasına izin vererek, kripto para birimi programcıları için bir olasılıklar dünyasının kapılarını açtı.
Ethereum’un ilk zamanlarında ortaya çıkan şüpheciliğe rağmen, şu anda piyasa değerine göre en büyük ikinci en büyük kripto para birimi olan Ethereum etrafındaki duygular önemli ölçüde değişti. Piyasaya sürülmesinden sonraki yıllarda Ethereum, ICO’ların ve daha sonra DeFi’nin tanıtımıyla kripto para birimi alanında devrim yaratmaya devam etti.
En Büyük Altcoin’ler
Herkes bir altcoin yaratabilir, ona herhangi bir isim ve işlev verebilir. Bir altcoin’i değerli kılan şey, açık kullanım durumları ve piyasada buna yönelik talebin olmasıdır.
Ethereum (ETH)
Ethereum (ETH) bunun mükemmel bir örneğidir. Ethereum, blockchain tabanlı merkeziyetsiz finans uygulamalarının (Dapps) ilk hareketini oluşturan temel protokoldür ve Ethereum ağı üzerine inşa edilmiş projeler arasında birlikte çalışabilirliğe izin verir. Ethereum, birçok yeni kripto para biriminin oluşturulması için evrensel olarak tanınan bir çerçeve görevi görecek olan ERC-20 token standardını ortaya çıkardı. ERC-20 tokenleri, çok sayıda tokenin tek bir Ethereum cüzdan adresinden işlenmesine ve saklanmasına izin verecek bir dizi yeni kripto cüzdanının ortaya çıkmasını sağladı.
Ekim 2019 itibariyle, Ethereum blockchain’inde yaklaşık 200.000 farklı ERC-20 tokeni vardı. Kripto topluluğu içindeki birçok kişi, Ethereum’un önemi göz önüne alındığında yazının yazıldığı sırada 16 Kasım 2021’de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 4,891.77 $’dan %42.45’lik düşüşle 2818.81$’lık bir değerde bulunan ETH’nin değerinin düşük olduğunu savunuyor.
Akıllı sözleşmelere ve DeFi uygulamalarına güç sağlamak için kullanıldığı için piyasada genellikle sürekli bir ETH talebi bulunuyor. DeFi, 2020’de devasa hale geldi ve Ethereum 2.0 yükseltmesi yaklaştıkça genişlemesi de muhtemel görünüyor.
ChainLink (LINK)
ChainLink, gerçek dünyadaki, zincir dışı verileri blockchain’e bağlamak için kullanılan merkeziyetsiz bir oracle çözümüdür. ChainLink’in yerel tokeni LINK, DeFi ve kurumsal alanda ERC-20 tokneinin kullanım durumları artarken genel anlamda en yüksek performanslı altcoin’lerden biridir.
ChainLink ekibi, 2020’nin genelinde neredeyse her hafta yeni ortaklıklar duyurdu ve LINK topluluğunu Google, Binance, BetProtocol, Swipewallet, Tezos ve çok daha fazlası dahil olmak üzere küresel iş ortaklarıyla tanıştırdı.
ChainLink, bir süre önce akıllı sözleşmelerde hassas bilgileri güvenli bir şekilde depolamak için kritik öneme sahip olan, zincir üzerinde doğrulanabilir rastgelelik oluşturmak için işlevler kullanan ChainLink VRF’yi piyasaya sürdü. Akla görünmez bir şapkadan dijital olarak rastgele isimler seçmeyi getiren ChainLink, zincir üzerinde gözlemlenebilen olayların kanıtlanabilir şekilde rastgele sonuçlarını üretebilir.
ChainLink’in büyümesi ve başarısı ile eş anlamlı olan, hızla genişleyen LINK topluluğunu oluşturan ‘Link Marines’tir. Twitter, Discord ve Telegram’da günün her saati aktif olan ChainLink, uzaydaki herhangi bir bireysel projenin en destekleyici topluluklarından birine sahiptir.
Ripple (XRP)
XRP, inanılmaz derecede güçlü bir topluluğa sahip bir başka popüler altcoin’dir; ancak XRP’nin son dönemde yaşadığı hukuki süreç XRP’de olumsuz fiyat hareketlerine yol açtı.
XRP, işlemleri 3-5 saniye içinde tamamlamayı amaçlayan açık kaynaklı, sınırsız ve merkeziyetsiz bir blockchain teknolojisi olan XRP Ledger’ın yerel tokenidir. XRP, 7 Aralık 2017’de 0.22 dolar değerindeydi, yaklaşık 1 ay sonra 4 Ocak 2018’de ise tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3.84 dolara ulaştı.
Altcoin’lerde Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler
Burada bir altcoin’i değerli kılan faktörleri içeren önemli noktaları listeledik. Altcoin’ler, genellikle Bitcoin’e kıyasla aşırı derecede değişken olduğu için bir altcoin’in iyi bir yatırım olup olmadığını belirlemek zor olabilir. Bu sebeple bir altcoin, potansiyel yatırım risklerini en aza indirmek için aşağıda bahsedilen alanlarda iyi performans gösteriyor olmalıdır.
Kullanım Durumları
Bir altcoin’in kullanım durumu, ona yatırım yapmadan önce her zaman göz önünde bulundurmanız gereken bir faktördür. Bir coin’in hizmet ettiği işlev hakkında kendi araştırmanızı yapmanız gerekir (DYOR).
Piyasa Değeri
Bitcoin’in piyasa değerinin milyarlardan trilyonlara çıkması için büyük bir potansiyelin göstergesidir. Hali hazırda yüz milyonlarda bir piyasa değeri olan bir kripto para biriminin, bu kadar büyük kazançlar elde etmesi pek olası değildir. Çünkü; bu, kripto para biriminin piyasa değerini Bitcoin’inkinin üzerine çıkaracaktır ki bu çoğu coin için olası bir senaryo değildir.
Bununla birlikte; bir coin’in piyasa değeri ne kadar küçükse coin’le ilişkili risk de o kadar büyük olur. Bununla birlikte; sadece kaybetmeyi göze alabileceğiniz kadar yatırım yapmanız koşuluyla kriptodaki büyük ödüller genellikle belirli bir miktarda risk gerektirir. Sahnede yeni olan, sağlam temelleri ve kullanım örnekleri olan ve piyasa değeri 50.000.000 dolardan az olan bir altcoin bulabilirseniz, büyük bir getiri elde etme şansınız var demektir.
Binlerce kripto para birimi hakkında net ve güncel bilgiler sağlayan coinmarketcap.com veya coingecko.com’u ziyaret ederek bir altcoin’in piyasa değerini görüntüleyebilirsiniz.
İşlem hacmi
Daha küçük altcoin’lerin piyasa değerine ek olarak bir sepet oluşturmadan önce son işlem hacimlerini kontrol etmeniz de çok önemlidir.
Daha düşük piyasa değerine sahip altcoin’ler ile daha düşük işlem hacimleri gelir ve bu da bir “balina”nın coin’leri boşaltma ve fiyatı manipüle etme şansını arttırabilir. Coin’in işlem hacmi, büyüdükçe bu risk azalır ve fiyatı manipüle etmek için gereken coin miktarı ve fiyatı artar.
Mevcut Değişimler
Yeni altcoin’ler ararken, coin’lerin Uniswap gibi saygın borsalarda bulunup bulunmadığını kontrol etmek gerekir. Henüz Coinbase veya Binance gibi büyük merkezi borsalarda listelenmemiş coin’leri bulmak genellikle halihazırda listelenmiş olan coin’lerden daha yüksek kazanç sağlar.
Bunun nedeni; coin, daha geniş kripto topluluğunun karşısına çıkmadan önce yatırım yapma fırsatına sahip olmanızdır. Büyük borsa listeleri genellikle kısa vadeli bir ”pump” ile sonuçlanır.
Geliştirme Ekibi
Projenin geliştirme ekibi ve incelediğiniz altcoin hakkında kendi araştırmanızı yapmanız gerekir. Ekibin, blockchain konusundaki deneyimi, altcoin’in ne kadar süredir piyasada olduğu ve Github’daki aktifliği önemlidir.
Yatırım yapmak için bir coin seçerken, geliştiricilerin kim olduklarını doğrulamak ve projenin vizyonunu anlamak için biraz araştırma yapmanız çok önemlidir.
Pumpamentals
Pumpamentals, bir projenin başarısına, temellere özgü olmayan, projeyi destekleyen topluluk ve arkasındaki bilgilere katkıda bulunan faktörlerdir. Hype, genellikle çeşitli kripto para birimlerinin performansında önemli bir faktördür.
Pazarlama Ekibi
Dünyanın en iyi coin’i de olsa iyi bir pazarlama ekibi olmadan kimse onu görmez veya duymaz. Bazı projeler, projenin o kadar iyi olduğunu ve arkasında herhangi bir pazarlama materyali olmadan viral olacağını umarak alana sessizce girerek, pazarlama içermeyen ‘yumuşak’ bir lansmanı tercih eder. Diğer projelerin duyuru duyuruları vardır ve tüm çevrimiçi platformlarda aktif pazarlama ekipleri çalışır.
Sosyal Medya ve Github
Bir altcoin’in sosyal platformlarına göz atarak ekibin ne kadar aktif olduğu, topluluğun ne kadar duyarlı olduğuna dair bir fikir yürütebilirsiniz. Bir proje, günde 2-3’ten fazla yeni içerikle yayınlanacak şekilde planlanmış gönderilere sahip olabilir; ancak izleyici ve topluluk çok az etkileşim gösteriyorsa, bu özellikle iyi bir işaret değildir.
Kripto topluluğu Twitter ve Discord’da geniş; ancak projenin kitle demografisine bağlı olarak Facebook ve Instagram’da da aktif bir profile sahip olabilir.
Coca Cola ve Pepsi Örneği
Öncelikle cevaplanması gereken sorular arasında şu iki soru öne çıkar:
- Proje daha önce iyi sonuç verdiyse şu anda ne sunuyor?
- Mevcut başarılı bir kullanım senaryosuna bir yenilik getirdi mi?
Kriptoda sınırsız seçenekler için fırsat ve alan vardır; ancak insan psikolojisi genellikle bir öncüyü veya bir sonraki en iyi şeyi, yani Coca Cola’yı veya Pepsi’yi tercih edecektir.
Bu örnekte ChainLink, Coca-Cola ve Band Protocol Pepsi’dir. ChainLink, orijinal merkeziyetsiz bir oracle sağlayıcısıdır. Band ise kısa süre önce Link’in küçük kardeşi olarak sahneye katılarak, COSMOS blockchain’ini geliştirerek Ethereum ağındaki on-chain tıkanıklığı önlemeye çalışırken benzer veri entegrasyon çözümleri sunar.
Boğa Koşusu
Bir token, yaklaşan boğa piyasasının temposuna uyabilir mi? Kripto para birimlerini ilk duyduğunuz günden bu yana yaşanan gelişmeleri göz önünde bulundurmalısınız.
2013’te Bitcoin’imiz vardı ama zamanla Bitcoin gibi ama daha hızlı kripto para birimlerinin ortaya çıktığına şahit olduk. 2017’de Ethereum’un ağırlığını azalttığını ve ICO’ların tanıtımını gördük. 2020’de ise insanlar merkeziyetsiz finans, DeFi türevleri, oracle’lar, girişim ve birlikte çalışabilirlik hakkında konuşuyordu.
Araştırdığınız altcoin mevcut anlatıya uygun mu? Takımın proje vizyonu, bir sonraki boğa piyasası için zamanında gerçekleştirilecek mi? Bu soruları da göz önünde bulundurmanız gerekir.
Altcoin Ne Zaman Alınmalı?
Pre-pump veya Post-dump
Son 24 saat içinde %30-40 veya daha fazla pump yapan bir altcoin görürseniz, bu aşamada yatırım yapmak büyük bir fiyat düzeltmesine neden olabilir. Bir ralliyi kovalamak genellikle para kaybetmekle sonuçlanır.
Birçok kripto meraklısı, coin’e yakından bakmayı ve düşmesini beklemeyi tercih ediyor. Bir coin, çılgınca pump yapıyorsa bu sonsuza kadar süremez ve çoğu durumda bir tür düzeltme olur.
Bu aşama, kendinize pump’tan sonrası için bir sepet oluşturmak için ideal bir zaman olabilir. Eğer araştırmanızı iyi yapabiliyorsanız, coin’in fiyat düzeltmesi konsolide olduğunda ve teknik göstergeler tekrar yükselişe geçtiğinde pre-pump’a dikkat etmelisiniz.
- Bu da ilginizi çekebilir: Kripto Para Birimleri Nasıl Değer Kazanır?
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.