Aleph Zero; anında hızlı, gizliliği artıran, proof-of-stake konsensüs mekanizmasına sahip bir blok zinciridir. Solana, merkeziyetsiz uygulamalar’a (DApps) dolayısıyla akıllı sözleşmelere ve pazar yerlerine yer veren ve dünya çapındaki geliştiricileri, kurumları destekleyen web ölçekli, açık kaynaklı bir blok zinciri protokolüdür.
Öncelikle Aleph Zero vs. Solana farkını anlayabilmeniz için iki proje hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekir.
Aleph Zero vs. Solana
Solana blok zincirinde trilemma olarak adlandırılan merkeziyetsizlik, ölçeklendirilebilirlik ve güvenlik sorunlarının hepsine aynı anda çözüm sağlayabilmek için ortaya çıkmıştır.
Aleph Zero ise sektördeki Gizlilik, Güvenlik, Ölçeklenebilirlik, Hız ve Maliyet sorunlarına çözüm bulmayı amaçlamaktadır. Kısacası ikisininde amacı “blockchain trilemma” üçgenini aynı anda sağlayabilmektir.
Ölçeklenebilirlik ve Hız Karşılaştırması
Solana, saniyede 50.000 işlem (TPS) hacmine sahip olduğunu iddia eder. Bu iddia, Solana’yı en hızlı blockchain yapar.
Bir laboratuvar testi sırasında, Aleph Zero’nun AlephBFT protokolü, beş kıtaya yayılmış 112 AWS düğümünden oluşan merkeziyetsiz bir test ortamında 416 ms’lik bir onay süresi ile 89.600 tx/s’ye ulaştı. Test, basit işlemlerin simülasyonu üzerinde sonuçlandırılmıştır. Aleph Zero’nun özellikle ağır ağ yükü altındaki gerçek dünya performansı henüz belirlenmedi. Aleph Zero ağının ortalama işlem başına maliyeti 0.0003 $AZERO’dur. Yazım sırasında AZERO token’ının fiyatının 1.20 dolar olduğu düşünülürse bu 0.00036 dolara denk gelmektedir.
Solana şu anda 1917 düğümle saniyede 2.382 (TPS) işlem gerçekleştirebiliyor. Solana’nın ortalama işlem başına maliyeti 0,0025 dolardır.
Bu karşılaştırmaya göre Aleph Zero Solana’dan daha hızlı ve daha ucuz diyebiliriz.
Gizlilik
Aleph Zero gizlilik çerçevesi, ZK-SNARK’lar ve Secure Multiparty Computation (sMPC) kullanılarak oluşturulmuştur. ZK-SNARK’lar kullanıcılar arasında güvenli ve gizli bir anahtar iletirken sMPC’ler, oybirliği ile konsensüs olmadan verilere erişemeyen birden fazla bilgisayar aracılığıyla verilerin güvenliğini sağlar.
Solana platformu, verileriniz için yüksek düzeyde gizlilik sağlar. Verilerinizi güvende ve emniyette tutmak için en son şifreleme yöntemlerini kullanır. Bu yöntemler şunları içerir:
Veri Şifreleme: Solana platformu, blok zincirinde depolanan tüm verileri şifreler. Bu, yalnızca yetkili kullanıcıların verilerinize erişmesini sağlar.
Veri Maskeleme: Solana platformu, ağ üzerinde iletilen tüm verileri maskeler. Bu, üçüncü tarafların faaliyetlerinizi izlemesini veya casusluk yapmasını imkansız hale getirir.
Veri Paylaşımı: Solana platformu, blok zincirinde depolanan tüm verileri parçalar. Bu, her bir veri parçasının farklı bir konumda depolandığı ve saldırganların bilgilerinize erişmesini zorlaştırdığı anlamına gelir.
İkisi karşılaştırıldığında Solana projesi için yetkili kullanıcılar verilerinize erişebilir. Fakat Aleph Zero’da bu mümkün değildir. Bilgisayarlara aktarım yapılırken verilere erişilememesi otomatik olarak sağlanır.
- Bu da ilginizi çekebilir: Aleph Zero Whitepaper’ında Ele Alınan Sektör Sorunları ve Gelecekteki Kullanım Alanları
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.