Önümüzdeki on yıl içerisinde, küresel sağlık sektörü için benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya kalınacağı öngörülüyor.
COVID-19 pandemisi gibi ortaya çıkan tehditlere ek olarak, dünya nüfusu sadece artmakla kalmıyor, aynı zamanda yaşlanıyor. 2030 yılına kadar dünya 8.5 milyardan fazla insana ev sahipliği yapacak. 2050 yılına kadar 60 yaş üstü insan sayısı 2015 yılına göre iki katına çıkacak.
Siemens’in yayımladığı The Age of the Smart Hospital (Akıllı Hastanelerin Çağı) raporuna göre:
“Sağlık hizmetlerindeki önemli gelişmeler sayesinde daha sağlıklı yaşam tarzları geliştikçe, daha uzun yaşıyoruz. Bu memnuniyetle karşılanan bir gelişme olsa da beraberinde zorluklar da getiriyor.”
Dünya çapında sağlık sektörünün karşılaştığı en göz korkutucu zorluklar nelerdir? Siemens, McKinsey ve Accenture Innovation gibi endüstri liderleri dijital teknolojilerin ve akıllı hastanelerin bu zorluklara ne gibi çözümler öneriyor?
Akıllı Hastanelerin Yükselişi
McKinsey’in Finding the Future of Care Provision: The Role of Smart Hospitals adlı raporunun analistleri ve yazarları olan Bo Chen, Axel Baur, Marek Stepniak ve Jin Wang: “Teknolojik etkinleştirme, dijitalleştirme ve otomasyon, günümüzde endüstrileri derinden etkiliyor”.
Endüstri 4.0’ın dönüştürücü etkileri her sektöre sirayet etti. Endüstri 4.0, dijital dönüşüm, yeni ve yenilikçi teknolojileri beraberinde getirirken sağlık sektörü de bu gelişmelerden faydalandı. McKinsey, bu global dijital dönüşümün en belirgin etkilerinden birinin “akıllı” altyapının yükselişi olduğunu söylüyor.
Akıllı altyapı, kullanıcılarının ihtiyaçlarına cevap veren daha entegre daha verimli alanlar yaratmak için Yapay Zekâ, Büyük Veri ve Nesnelerin İnterneti gibi yeni ortaya çıkan teknolojilerden fazlasıyla yararlanır.
Sağlık alanında da durum pek farklı değil. McKinsey, akıllı hastanelerin sadece bina içindeki hizmetleri iyileştirmek için değil, aynı zamanda daha geniş bir sağlık hizmeti sunabilen bir ekosisteme bağlanmak ve katkıda bulunmak için kullanıldığını belirtiyor.
McKinsey’e göre hastanelere ve sağlık hizmetlerinde, aşağıdakiler dahil bir dizi yeni teknoloji hayata geçirilmekte:
- Yapay Zekâ
- Robotik
- Hassas İlaç
- 3 Boyutlu Baskı
- Artırılmış Sanal Gerçeklik
- Genom Bilimi
- Teletıp
McKinsey, bu ve diğer dijital teknolojilerin hayata geçirilmesiyle, çoğu OECD (Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü) ülkesinin yıllık sağlık harcamalarında %10’dan fazla tasarruf edebileceği görüşünde. Pazarın potansiyelini kanıtlamak açısından, dijital sağlık çözümleri için 2011’de 1 milyar dolar olan risk sermayesi fonu 2018’de 8 milyar doların üzerine çıktığı belirtiliyor.
- Bu da ilginizi çekebilir: Akıllı Şehir Nedir Ve Bizlere Neler Sunabilir?
Siemens’e göre “Birçoğu için “akıllı” terimi, akıllı telefonlardaki uygulamaları çağrıştırıyor, ancak akıllı hastane bundan çok daha fazlasıdır. Akıllı hastaneler, artan dijitalleşme ile sağlıklı bir ortam yaratmaktadır. Teknoloji, kendisine bağlanan insanlara fayda sağlamak için sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.”
“Akıllı hastaneler, dijital sistemlere ve bu sistemlerin sundukları potansiyele odaklanılır.”
Bu dijital sistemler, iklim kontrolünden varlık takibine ve hasta akış yönetimine kadar her şey olabilir. Hastane yöneticileri, dijital ikizler (digital twins) ve veri analitiği gibi güçlü yeni teknolojileri kullanarak, daha sorunsuz bir deneyim ve daha yüksek bakım standartları oluşturmak için hem hastaların hem de personelin ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilir.
Kaynak: Healthcareglobal
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.