in

ABD Merkez Bankası (FED) Tahvil Alımını Yavaşlatıyor

Geçen hafta, eski New York Fed Başkanı William Dudley, merkez bankasının yıl sonuna kadar aylık varlık alımlarını azaltma sürecine başlayacağını açıkladı.

Dudley, mevcut Fed politika yapıcılarının fiyatlardaki son artışın “geçici” olduğu yönündeki pozisyonunu tekrarlarken, enflasyonun uzun vadede %2’nin üzerinde kalma olasılığını kabul etti. Perşembe günü açıklanacak olan en son Tüketici Fiyat Endeksi raporu kafa karıştırıcı olabilir. TÜFE’nin geçen ayki %4,2’lik yıllık artıştan bile daha yüksek gelmesi muhtemel.

 

 

Fed, enflasyon gerçekleri sebebiyle istediğinden daha erken daralmaya başlamak zorunda kalabilir. Bazı Fed gözlemcileri, ağustos ayındaki merkez bankacılarının Jackson Hole toplantısını, yetkililerin daralma konusunda güçlü sinyaller vermesi için potansiyel bir zaman ve yer olarak görüyor.

Mayıs 2013’te, o zamanki Fed başkanı Ben Bernanke, Niceliksel Gevşeme programını azaltma planlarını açıklamıştı. O noktada sadece konuşmadan ibaretti, eylemlerden değil. Bununla birlikte, hisse senedi ve tahvil piyasaları, Hazine getirilerindeki ani yükselişin damgasını vurduğu, tabiri caizse, bir öfke nöbeti geçirerek karşılık verdi.

Altın fiyatları da Fed’in konvansiyonel konuşmasından önceki aylarda düşüş eğiliminde olmasına rağmen satıldı. Altın piyasası nihayet 2015 yılının sonlarında 1.050$/ons ile dibe vurmuştu.

Bu sefer, Fed Başkanı Jerome Powell, tahvil alımlarını kısmaya yönelik herhangi bir hamleyi, yani federal borcun yeni para yaratımıyla paraya çevrilmesini duyurma konusunda kuşkusuz daha dikkatli davranacak. Emtia piyasalarının görünümü açısından daha da önemlisi, bu sefer enflasyon baskıları çok daha şiddetli.

Yapay olarak düşük oranlarda rekor düzeyde hükümet borçlanmasını kolaylaştırmaya yardımcı olmak için Fed üzerindeki baskılar, bütçe açıklarının çok daha düşük olduğu birkaç yıl öncesine göre bugün çok daha belirgin.

Altın ve gümüş piyasaları negatif reel faiz oranlarıyla gelişme eğilimindedir. Enflasyonun resmi olarak %4’ün üzerinde ve 10 yıllık Hazinenin getirisi %1,6’nın altındayken, oranlar tüm getiri eğrisi boyunca reel olarak derinden negatif.

Kıymetli metal piyasaları da 2013’te olduğundan daha teknik bir yükseliş eğiliminde – 2011’de iki yıl büyük zirvelerden ayrıldı. Özellikle gümüş, geçen bahardaki COVID karantina paniğinin derinliklerinde tarihsel olarak önemli bir düşüş yaşadı ve şu anda büyük bir boğa piyasasının ilk aşamalarında görünüyor.

Bu arada, küresel sahnede Çin, Rusya ve ABD para birimini terk etmeye istekli diğer ülkeler tarafından yönetilen bir “dolardan arındırma süreci” devam ediyor. Bazı ülkeler kripto para birimini benimserken, diğerleri sabit para birimi alıyor.

Rusya Ulusal Varlık Fonu geçen hafta ABD doları varlıklarını terk edeceğini ve altın stoklarını artıracağını duyurdu.

Potansiyel Fed sıkılaştırması öncesinde değerli metal varlıklarını azaltmayı düşünen yatırımcılar, yeniden düşünmek isteyebilirler. Metallerde ve diğer piyasalarda Fed kaynaklı oynaklık mümkün olsa da yetkililer ABD fiat dolarını sağlam paraya karşı zorlayıcı bir alternatif haline getirecek faiz oranları konusunda önemli bir adım atacak konumda değiller.

Kaynak: fxstreet

Kriptoparalar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Semih Yiğit tarafından yazıldı.

Galatasaray Üniversitesi'nde Ekonomi bölümü öğrencisi olan Semih, Fransızca ve İngilizce dillerine hakimdir. Blokzinciri, merkeziyetsiz finans, teknoloji ve yazılım alanlarında kendini geliştirmekte ve bu alanlarda içerikler üretmektedir.

XRP Ripple

9 Haziran 2021 Tarihli Ripple, Algorand, Kusama Teknik Analizi

Polygon

10 Haziran 2021 Tarihli Polygon (MATIC) Fiyat Analizi