in ,

Aave (AAVE) Temel Analizi

Aave, mevduatlardan faiz kazanmaya ve varlıkları ödünç almaya yönelik açık kaynaklı, gözetim dışı bir protokoldür.

2017 yılında orijinal adı ETHLend altında başlatılan Aave, diğer ürün ve hizmetlere entegre edilmek üzere tasarlanmış teminatsız flaş kredilere olanak tanır.

Aave, merkezi bir eşler arası borç verme platformu oluşturmak için İlk Para Arzında (ICO) 16,2 milyon dolar fon topladı. Daha sonra Fince’de hayalet anlamına gelen Aave olarak yeniden markalaştırıldı.

Aave’nin merkeziyetsiz ödünç alma-verme eşler arası havuz modeli, DeFi kullanıcılarının mevduatlarından faiz kazanmaları veya bir varlığın likiditesine anında erişim elde etmeleri için sermaye açısından en verimli yaklaşım olduğunu kanıtlamıştır. Aave platformu, kullanıcıların varlıklarını bir borç verme havuzuna yatırmalarına ve başkalarının ödünç almasına olanak tanıyarak çalışır. Buna karşılık, borçlular borçlarını faiziyle birlikte geri öderler.

AAVE’nin Güçlü Yönleri

  • TVL ve güvenlik konusunda Lindy etkisine sahip Ethereum DeFi “mavi çip”, nihayetinde kurumsal yatırımcıları çekebilir.
  • Aave yönetişimi, DeFi alanında en aktif ve ilgili yönetimlerden biridir.
  • Oran değiştirme ve kaldıraçlı stratejiler sabit gelirli yatırımcıları çekebilir.
  • Portal teknolojisi, Aave V3 piyasaları ve farklı ağlar arasında sorunsuz bir fon akışına olanak tanıyarak zincirler arası likiditede önemli bir değişiklik yaratıyor.
  • Çoklu zincir stratejisi artık Aave’nin daha fazla kripto kullanıcısı tarafından ve daha düşük ücretlerle kullanılmasına olanak tanıyor.

AAVE’nin Zayıf Yönleri

  • Ethereum tıkanıklığı uzun süredir potansiyel Aave kullanıcılarının çoğunu fiyatlandırdı.
  • Servetin cüzdanların en üst %10’unda merkezileşmesi yönetişim sorunlarına neden olabilir.
  • Getiriler tipik olarak çoğu yeni DeFi ürününden daha düşüktür.

Kullanım Alanları

Aave Protokolü (AAVE), merkezi olmayan finans (DeFi) içinde sınıflandırılan açık kaynaklı, gözetim dışı bir likidite protokolüdür. Aave Protokolü kullanıcıları merkezi olmayan, izinsiz borç verme ve borçlanma piyasalarına katılabilir. Aave Protokolü, öncelikle bir yönetişim tokeni olarak hizmet veren kendi yerel kripto para birimi olan AAVE’ye sahiptir.

Aave ilk olarak 2017 yılında ETHLend olarak başlamış ve merkeziyetsiz bir eşler arası borç verme platformundan likidite havuzu modeline dönüştükten sonra yeniden markalaşmıştır. Bu değişiklik, 2018’de yeni bir ana şirket olan Aave’nin kurulmasına ve 2020’de sofistike borç alma/verme piyasalarını kolaylaştırabilen, gözetim dışı bir likidite protokolü içeren Aave protokolünün nihai lansmanına yol açtı.

Aave protokolü Ethereum ekosistemine entegre edildiğinden, Aave’nin yerel token’ı AAVE bir ERC-20 token’ıdır. Ethereum gibi çok çeşitli ve birbirine bağlı bir blok zinciri ağının parçası olan Aave, kripto alanındaki en büyük borç verme protokolü ve ikinci en büyük DeFi protokolü olmayı başarmıştır.

Birincil Kullanım Alanı

Aave protokolünün ana işlevi, DeFi kullanıcıları için tamamen açık kaynaklı, gözetim dışı likidite piyasaları sağlamaktır. Gözetim dışı varlıklar hesap gerektirmediğinden ve kullanıcılar yatırdıkları kriptoların haklarına sahip olduğundan, Aave gözetim dışı bir piyasa olarak kabul edilir.

Coinbase, Binance ve Kraken gibi merkezi borsalarda (CEX’ler), bir hesap oluşturmak için KYC (Müşterini Tanı) doğrulaması gerektirdiğinden ve borsalar platformda yatırılan veya satın alınan kriptoyu kendileri kontrol ettiğinden, bunlar saklama kuruluşları olarak kabul edilir.

Aave Protokolü, gerçek anlamda merkeziyetsiz bankacılığın temeline daha fazla vurgu yaptığı için emanetçi kuruluşlara karşıdır. Bununla birlikte Aave, fiat ekonomisinin kripto ekonomisine geçmesi için onramp görevi gören merkezi borsaların yerini almamaktadır. Bunun yerine Aave, Chase, Wells Fargo ve diğerleri gibi ticari bankalara rakip olan kripto tabanlı, merkeziyetsiz bir bankadır.

Buna ek olarak, Aave gibi bir borç alma ve verme protokolü, geleneksel bir borç verene göre aşağıdaki avantajlara sahiptir:

Şeffaflık: Kredi tasfiye fiyatları, teminat miktarları, borçlanma oranları ve faiz oranları kullanıcı tarafından tamamen erişilebilirdir ve herkesin zincir üzerindeki bakiyeleri doğrulamasına olanak tanır.

Otomatik Uygulama: Protokol akıllı sözleşmeleri, geri ödeme planlarını, faiz ödemelerini ve tasfiyeleri, kimseye önyargı veya tercihli muamele yapmadan otomatik olarak ele alır.

Hız: Krediler anında teminatlandırılır ve geleneksel kredi verenlerin aksine tüketicilerin beklemeden hemen borç almasına olanak tanır.

Verim: Kullanıcılar, kripto varlıklarını faiz karşılığında ödünç vererek ödünç talebinden getiri elde edebilir.

İkincil Kullanım Alanları

Aave protokolü, ilgilenen DeFi kullanıcılarına birçok farklı kullanım ve seçenek sunar. Borç verme / borç alma piyasalarının dışında, Aave ayrıca aşağıdaki kullanım durumlarını desteklemek için yerleşik işlevselliğe sahiptir:

  • Yönetişim
  • Staking
  • Token Takası
  • Teminat Altına Alınmış Krediler (Flaş Krediler)

Karşılaştırmalı olarak Aave protokolü, merkeziyetsiz özerk bir organizasyon (DAO) şeklinde kurulduğundan MakerDAO’ya benzer. Yönetişim, yerel token AAVE aracılığıyla kolaylaştırılır ve token sahiplerinin teklifte bulunmasına ve protokolün yönetimine ve geliştirilmesine doğrudan katılmasına olanak tanır.

Aave, borç alma/verme piyasalarını ve genel protokol likiditesini güvence altına almak için teşvikler sağlayarak bu öncül üzerinden çalışır. Bu teşvikler, bir kullanıcının önceden belirlenmiş bir faiz oranı karşılığında kripto yatırdığı kazanılmış faiz gibi kavramları içerir. Bu oranlar, yatırılan veya ödünç alınan kripto varlığın türüne ve genel kullanım oranına bağlı olarak değişebilir.

Kullanıcıların Aave’de mevduatları olduğunda (yatırılan en az bir varlıktan oluşan), kullanıcılar farklı kripto varlıklar arasında zincir içi takaslara katılabilir. Aave şu anda gelişmiş bağlantı ve işlerlik için sabit paralar ve DAI, USDC veya USDT gibi hesap birimleri dahil olmak üzere 25’ten fazla farklı kripto varlığı desteklemektedir.

Rekabet Avantajı

Aave, ekonomik modeli birkaç temel nedenden dolayı değiştiğinden beri önemli ölçüde büyümeyi başardı. Öncelikle, bir ERC-20 token’ı olması, Ethereum’un temel altyapısı üzerine inşa edilen dünyanın en büyük merkeziyetsiz uygulamalar, para piyasaları ve protokoller ağına ev sahipliği yapan Ethereum ekosistemine doğrudan bağlantı anlamına gelmektedir.

MakerDAO gibi diğer benzer protokoller de bu avantajdan yararlanmaktadır. Ancak Aave, potansiyel pazar büyümesi için bağlantı ve seçeneklerinin burada bitmemesini sağlamak için adımlar atmıştır. Aave, hem Avalanche ekosistemi hem de L2 Polygon ağı ile uyumluluğa sahiptir. Bu, Aave’ye büyümek için daha büyük, erişilebilir bir pazar sağlamaya yardımcı olur ve kullanıcıların yüksek gas ücretlerinden kaçınmasına veya bunları azaltmasına yardımcı olur.

Teknoloji

2020’de kurulan Aave protokolü, bunun yerine bir likidite havuzu tasarımına yöneldi. Likidite havuzları, token’ların ve kripto varlıkların, yinelenen faiz kazanan aToken’lar için borsalara yatırıldığı mevduatlar aracılığıyla çalışır. Likidite havuzları, Aave protokolü için birçok farklı fayda sağlamaktadır. Zincir içi likiditeyi garanti etmenin yanı sıra, havuzlar borç verme, borç alma ve token takas piyasaları için bir araç görevi görür.

Merkeziyetsiz finansın önemli bir yönü, borç verme için teminatlandırılmış kredilerin kolaylaştırılmasıdır. Tipik bir kullanıcının kripto tabanlı bir krediyi güvence altına alması için, kullanıcının aşırı teminat sağlaması gerektiği yaygın olarak kabul edilmektedir. Başka bir deyişle, kullanıcı ödünç aldığı miktarın değerinden daha fazlasını teminat olarak ortaya koymalıdır. Örneğin, 1.000 dolar kripto borç almak istiyorsanız, öncelikle bu miktarın %100’ünden fazlasını teminat olarak göstermelisiniz.

Kripto varlıklarını Aave’ye yatıran kullanıcılar, kazanılan bir APY ile ödüllendirilir. APY, kullanım oranına (belirli bir varlığın şu anda ödünç alınan miktarı, yani o varlığa olan talep) bağlı olarak dalgalanır. Kullanım oranı yüksek olduğunda, hem arz hem de borçlanma APY’leri yükselecek, bu da söz konusu varlığın sahiplerini daha fazla para yatırmaya teşvik ederken, dengeye ulaşmak için ek borçlanmayı caydıracaktır.

Aave’de teminat olarak kullanılabilecek her varlığa bir Kredi-Değer oranı atanır. Daha değişken varlıklar için LTV daha düşüktür (stETH ve wBTC için %72’ye karşılık USDC için %87). Belirli tasfiye kriterleri aşıldığında, tasfiye memurları borçlu adına borcu geri ödeyebilir ve borçlunun teminatını indirimli olarak satın alabilir.

Bir ERC-20 token olan Aave, işlemler ve fikir birliği için Ethereum blok zincirini kullanır. Ethereum’un altyapısına güvenen Aave, borç alma/verme ve diğer önemli finansal araçları kolaylaştırmak için akıllı sözleşmeler aracılığıyla kolayca çalışabilir. Kod etkin bir şekilde çalıştığı sürece, Aave’nin her işlemde doğru şekilde çalışması beklenmelidir.

Network Etkisi

Aave protokolü, daha geniş Aave ekosisteminin bir parçası olarak 30 köklü entegrasyonu, aracıyı, ortaklığı ve işbirliğini desteklemektedir. Aave ekosisteminin geliştirilmesinin büyük bir kısmı, Aave’de DeFi kullanıcılarına sunulan işlevlere uygun hizmetler oluşturmak ve sağlamak için motive edilmiştir.

Aave’nin dahili ekosistemi aşağıdaki kategorilerde özetlenebilir:

DeFi Araçları: Getiri yeniden dengeleyicileri, portföy izleyicileri, toplayıcılar ve takas piyasaları. Bazı önemli entegrasyonlar arasında Synthetix, 1inch ve Curve bulunmaktadır.

Merkezi Olmayan Otonom Organizasyonlar (DAO’lar): Aave ekosistemindeki DAO’lara iki örnek PieDAO ve Timvi’dir.

Cüzdan Entegrasyonları: Aave’nin cüzdan entegrasyonları arasında MyEtherWallet, Trust Wallet, Coinbase Wallet, Dapp Pocket ve DeBank bulunmaktadır.

Geçmiş Yol Haritası

Eylül 2018’de Kulechov ve diğer geliştiriciler, eşler arası borç verme tasarımında verimlilik ve likidite sorunlarını gören önemli eksiklikler olduğunu fark etti. Bu nedenle, protokol Aave adlı ana şirket altında yeniden markalaştırıldı.

Bir geliştirme ve planlama döneminin ardından, Aave protokolü ana ağ lansmanı 2020 yılının Ocak ayında Aave V1 olarak kabul edildi. Aave’nin ikinci versiyonu, bir yıl sonra Aralık 2020’de Aave V2’nin resmi duyurusuyla devam etti.

2021, Aave için muazzam bir gelişme dönemine yol açtı. Ağustos 2021’de Avalanche ağının hem Aave hem de Curve DeFi protokollerini entegre edeceği duyuruldu. Buna ek olarak, Eylül 2021’de protokolün Ethereum ana ağındaki bazı tıkanıklıkları aşmasına yardımcı olmak için Polygon ağı ile bir ortaklık duyuruldu.

Kaynak: https://www.cryptoeq.io/corereports/aave-abridged

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz. 

Onur Çaliş tarafından yazıldı.

Beykent Üniversitesi, Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünden 2020 senesinde mezun oldum. Başkent İletişim Akademisi'nde Diksiyon, Sunuculuk ve Spikerlik eğitimi aldım. Stajımı China Radio International bünyesinde tamamladım. Kripturk ile başladığım profesyonel çalışma hayatıma Bitlo Teknoloji ve Coinkolik ile devam ettim. Şu anda ise Koinsaati çatısı altında editörlük ve sunuculuk yaparak devam etmekteyim.

Üstad Splinter Boğa Piyasasında Ön Plana Çıkabilecek 10 Coin’i Seçti

Boğa Piyasası 2024’de Gelecek mi? Olumlu Sinyaller Neler?