in ,

2021’in 3. Çeyreğinde Bitcoin Enerji Tüketimi, 2020’nin Tamamından Fazla

Bitcoin, Çevre

Bitcoin madenciliği için harcanan enerji sarfiyatı şimdiden geçtiğimiz yılı geride bıraktı. 2021 yılı için tahminler 91 TWh’tan (Terawatt saat) daha fazlasını işaret etmekte.

  • Yeni araştırmalar, Bitcoin’in bu yıl Pakistan kadar enerji tüketeceğine işaret ediyor.
  • Bitcoin madenciliği, çevreye verdiği zarar nedeniyle uzun süredir topa tutuluyor.

Bloomberg’in araştırmasına göre Bitcoin’in, yılın başından bugüne kadar harcadığı enerji, 2020’de yılında tükettiği enerji seviyesini çoktan aştı.

Bloomberg, “Bitcoin ağının 2020’de yaklaşık 67 TWh elektrik tüketeceği tahmin ediliyordu ve bu yıl bu sayı çoktan aşıldı” dedi. Raporda, “Bu yılın sonunda, Pakistan kadar yani yaklaşık 91 TWh enerji kullanacak gibi görünüyor” diye ekledi.

Bitcoin, bu denli yüksek seviyede enerji harcaması sebebiyle uzun süredir eleştiri oklarının hedefinde.

Bitcoin savunucuları ise bu eleştirilere Bitcoin’in faydalarını anlatarak cevap veriyorlar. Örneğin, Bitcoin’in deflasyonist olduğunu, hatta geleneksel para birimlerinin ve finansal kurumların yıllar içinde neden oldukları çevresel zarara işaret etmektedirler.

Bitcoin’in Enerji Tüketimi

Bitcoin’in enerji tüketimi genellikle saatte bir trilyon watt’a eşit olan bir enerji birimi olan TWh cinsinden hesaplanır. Genellikle ülkelerin yıllık enerji tüketimlerini takip etmek için kullanılır.

Bloomberg’in raporuna göre, Bitcoin’in 2020’deki yıllık enerji tüketimi yaklaşık 67 TWh idi. Dün Bloomberg’in araştırması yayınlandığında 91 TWh idi. Bugün ise 95TWh.

Bu kadar fazla enerji tüketilmesine karşın yine de kriptoparaların enerji talepleri sürekli bir değişim içinde. Bu yılın başlarında, Çin’in kripto madenciliği üzerindeki baskıları madenciler için kötü haber anlamına gelse de çevreye duyarlı Bitcoin eleştirmenleri için potansiyel bir kazanım oldu.

Bu yılın haziran ayında Bitcoin 68 TWh enerji tüketti. Yaklaşık 141 TWh’lik önceki açıklanan rakamlardan çok uzak. Çin’in madencilik yasağı getirmeden önce Bitcoin’in tükettiği enerji aşağı yukarı bu seviyedeydi.

Ancak son zamanlarda 95 TWh’ye kadar olan artışın gösterdiği gibi, Bitcoin’in talep ettiği enerjiyi miktarını baskılamak pek de uzun ömürlü gibi durmuyor. Çin madenciliği yasaklamadan önce, üretilen tüm Bitcoin’lerin yaklaşık üçte ikisi Çin’den çıkarıldı. Yasaktan sonra madencilik firmaları Kazakistan gibi Çin’in ulaşamayacağı diğer yetki alanlarına göç etti.

Karbon Ayak İzini Ölçmek

Bitcoin’in karbon ayak izinin boyutunu tam olarak hesaplamak için tüketilen enerjiyi bir sera gazı emisyonu rakamına çevirmemiz gerekiyor.

Cambridge Üniversitesi’nden elde edilen veriler, Bitcoin’in enerji tüketim taleplerinin sadece %39’unun yenilenebilir kaynaklardan geldiğini gösteriyor. Bu, %61’inin karbon salınımına destek veren enerjiyle beslendiği anlamına geliyor.

Kriptopara, Bitcoin, Ethereum

Bu sayılar göz önüne alındığında, Bitcoin’in mevcut enerji taleplerinin neredeyse 58 TWh’si Bitcoin’in sera gazı emisyonlarına katkıda bulunduğunu işaret etmektedir.

Bir bakıma, bugün 4,6 milyar galon benzin yakarsanı, Bitcoin yaydığınızdan daha fazla sera gazı yaymış demektir.

Bitcoin Savunucuları Ne Diyor?

Bitcoin Madencilik Konseyi, bu yılın başlarında sektör hakkında “şeffaflığı teşvik etmek” için kuruldu. Konsey, temmuz ayında kriptonun arkasındaki elektriğin %56’sının sürdürülebilir kaynaklardan geldiğini iddia eden bir sunum paylaştı.

Kriptopara, Bitcoin, Ethereum

Konsey, hesaplamanın arkasındaki tek kaynak olarak kendi “analizini, varsayımlarını ve gözlemlerini” gösterdi. Ancak Bitcoin’in arkasındaki küresel hash gücünün üçte birinden daha azını temsil eden madencilik şirketlerinden anket verileri topladı.

Dahası, bu ankete verilen yanıtlar gönüllüydü, bu nedenle çevreye en çok zarar veren madenciler bir bakıma “paçayı sıyırdı”.

Kriptoparalar ve blockchain hakkında; her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız. 

Garen Varjabetoğlu tarafından yazıldı.

Fransa'da, Nice Sophia Antipolis Üniversitesi'nde Ekonomi-Yönetim bölümünden mezun oldum. Fransızca ve İngilizce dillerine hâkimim. Bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra, blokzinciri teknolojisiyle tanıştım ve kendimi bu alanda geliştirmekteyim.

Solrazr Eş-Kurucusu Sreekanth Kalapur ile AMA Etkinliği

Proton (XPR) Zincirine Genel Bakış: Geleneksel Bankacılığa Uzanan Bir Köprü