in , , , , ,

2021 İçin En Sürdürülebilir 15 Kriptopara Birimi

Kriptopara, Bitcoin, Ethereum

Bitcoin’in çevresel etkisi, son birkaç aydır çok dikkat çekiyor. Kriptoparaların karbon ayak izi minimuma indirgenmeye çalışılıyor.

Bazı yatırımcılar ise “gem”leri es geçip daha yeşil seçeneklere yöneliyor. Mevcut 4.500’den fazla coin ve token arasında en sürdürülebilir kriptoparalar hangileridir? Bu yazımızda 2021 yılı için en sürdürülebilir 15 kriptopara birimini inceliyoruz.


Bu Liste Nasıl Hazırlandı?

Aslında; herhangi bir kriptopara biriminin diğerlerinden daha “yeşil” olduğunu söylemek kolay bir iş değildir. Bunun nedeni, çok fazla parametrenin söz konusu olmasıdır. Örneğin; Bitcoin’e kıyasla çok daha küçük olan kriptopara birimleri, daha az günlük işlem içerdiği için daha düşük bir enerji ayak izine sahiptir. Bununla birlikte, kriptopara birimleri büyüdükçe enerji ayak izleri artar.

Bazı kriptopara birimleri enerji konusunda Bitcoin’den daha verimlidir. Çünkü Bitcoin, tek bir token üretmek için büyük miktarda hesaplama, dolayısıyla işlem gücü, içeren ‘’Proof of Work (PoW)’’ ya da Türkçe karşılığı ile “İş İspatı” sistemine dayanır. Bununla birlikte ‘’Proof of Storage’’ ya da ‘’Proof of Stake’’ sistemi kullanan kriptopara birimleri; madencilik gerektirmeyen, block lattice adı verilen teknolojiyi kullanan para birimleri gibi çok daha az enerji kullanır.

“Proof of Work” sistemiyle çalışan kriptopara birimleri arasında bile enerji kullanım sıralaması yapmak mümkündür. Bu sıralamaya göre bazı kriptopara birimleri enerjiyi diğerlerinden daha yoğun olarak kullanır. Bunun temel nedeni, bu para birimlerinin temsil ettikleri piyasa durumuna göre zaman zaman oldukça fazla enerji tüketebilen ASIC dirençli algoritmalar kullanmasıdır. Buna örnek olarak; ilk 20 kriptopara biriminin toplam nominal gücünün %4.32’sini oluşturan, ancak piyasa değeri sadece %0,06 olan RavenCoin verilebilir.

Bitcoin, ASIC tabanlı cihazlarda madenciliğe izin veren bir algoritma kullanır. Bu cihazlar, enerji konusunda geleneksel grafik işlemci birimlerinden (GPU’lar) çok daha verimlidir.


Bitcoin Değeri Artıyor, Cezasını İklim Çekiyor

Kriptopara birimlerinin enerji tüketiminde piyasa dinamikleri de büyük rol oynuyor. Piyasalarda yaşanan inişler ve çıkışlar; Bitcoin, Ethereum veya diğer büyük oyuncuların fiyatını doğrudan etkiliyor. Bu da makineleri aynı fiyattan çalıştırmak artık karlı olmayacağı için madencilerin cihazları yavaşlatmasına veya kapatmasına neden oluyor.

Peki, hangi kriptopara birimleri Bitcoin’den daha sürdürülebilir olabilir? Burada; kesinlikle herhangi bir yatırım tavsiyesi vermeden, belirli bir sıra olmaksızın sürdürülebilir kriptoparaların bir listesi yer alıyor.

1. SolarCoin (SLR)

SolarCoin; küreseldir, merkeziyetsizdir ve herhangi bir hükümete bağlı değildir. Diğer kriptopara birimleri gibi SolarCoin’i de harcayabilirsiniz ya da takas edebilirsiniz.

Ancak; diğer kriptopara birimleri ile SolarCoin arasındaki temel fark, platformun denetlenebilir şekilde üretilen güneş enerjisi gibi gerçek dünyadaki çevresel faaliyetleri teşvik etmeyi hedeflemesidir.

Nasıl Çalışır?

SolarCoin, güneş enerjisi teknolojisinden üretilen her Megawatt saat için kriptopara birimine 1 yeni Solarcoin oluşturur. Bu ağ, kullanıcıların enerji üretimini kanıtlamak için belgeler yüklemesine dayanıyor. 
SolarCoin’i bir güneş enerjisi dizisi kurmanın maliyetini dengelemek için yararlı bir yol olarak düşünebilirsiniz.


2.BitGreen (BITG)

BitGreen, Bitcoin’in çevresel etkisine bir yanıt olarak 2017 yılının sonlarında ortaya çıktı. BitGreen, topluluk odaklı önceliğe sahiptir ve enerji açısından proof-of-work sistemiyle çalışan kriptopara birimlerine karşı verimli bir alternatiftir. 

BitGreen; bir araç çağırma uygulamasında araba paylaşımı yaparak, sürdürülebilir kahve satın alarak ve gönüllü olarak BITG kazanabilen kullanıcılarla çevre dostu eylemleri teşvik etmeyi amaçlıyor. Bunlara ek olarak; staking işlemiyle, bir masaüstü cüzdan kullanarak veya bir masternode oluşturarak BITG kazanabilirsiniz.

Nasıl Çalışır?

BitGreen, tescilli protokollerinin bir parçası olarak segwit ve belirleyici masternode’larla birlikte düşük enerjili bir proof-of-stake algoritması kullanır.
BITG, BitGreen’in ortakları aracılığıyla mal ve hizmetlere harcanabilir ya da ProBit Exchange, Mercatox, STEX ve Crex24 borsalarında işlem görebilir.


3.Cardano (ADA)

Cardano, Ethereum’un kurucu ortağı Charles Hoskinson tarafından geliştirildi, akademisyenler ve bilim adamları tarafından test edilerek dünyanın ilk emsal değerlendirmesine sahip blockchain’i olarak kayıtlara geçti.


ADA, esas olarak dijital bir para birimi olarak işlev görse de dijital sözleşmeler, dApp’ler ve diğer amaçlar için de kullanılabilir. Cardano, Bitcoin’in saniyedeki 7 işlemiyle karşılaştırıldığında, saniyede 1000 işlem gerçekleştirebilir.

Nasıl Çalışır?

Cardano, para birimine katılanların ağa katılmak için token satın aldığı bir proof-of-stake mekanizması kullanır. Bu sayede enerji konusunda Bitcoin’den daha verimlidir. Cardano’nun kurucusu, ADA ağının sadece 6 GWH gibi şaşırtıcı bir güç tüketerek enerji tasarrufuna yardımcı olduğunu söylüyor.

Cardano, bazı yönlerden Ethereum ile benzerlik gösterir. Bununla birlikte ikinci token ile ilişkili çok fazla detay içermez. Bu durum, Cardano’nun ADA’ye yönelik artan talepleri karşılamak için hız veya verimlilikten ödün vermeden ölçeğini büyütmesini sağlar.

4. Stellar (XLM)

Stellar ağı, 2014 yılında Ripple’dan ayrılarak geleneksel finansal kurumlar ve dijital para birimleri arasındaki boşluğu doldurmak amacıyla piyasaya sürüldü. Stellar, ağı kullanmak için kurumlardan veya bireylerden ücret almaz. Buna ek olarak kullanıcılarına daha hızlı, daha kolay ve daha uygun maliyetli çapraz varlık ve sınır ötesi işlem olanakları sağladığı için PayPal’a ciddi bir alternatif olarak görülmektedir.

Stellar, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Stellar Development Foundation tarafından işletiliyor. Stellar; Stripe’tan aldığı finansmanla piyasa sürüldü ve bunun yanı sıra BlackRock’tan, Google’dan ve FastForward’dan bağış aldı. Stellar’ın aldığı vergiden düşülebilir kamu bağışları, ağın işletme maliyetlerini ve Lumens’in piyasa değerini finanse ediyor. Buna ek olarak; Stellar tarafından enflasyon standardının kaldırılması, SDF’nin yüksek seviyelerde ödeme yapmak yerine kolay, erişilebilir, düşük miktarlarda ödemeler yapan bir ağ sistemini sürdürmeye çalıştığını gösteriyor.

Ayrıca; IBM ve Deloitte’un yanı sıra Nijerya, Filipinler, Hindistan, Fransa, Güney Pasifik ve en son Ukrayna’daki bankacılık kurumları da Stellar ağına katıldı. Bu durum, SDF’nin “Parayı daha akıcı; piyasaları daha açık ve insanları daha güçlü hale getirerek dünyanın ekonomik potansiyelini ortaya çıkarma” vizyonunu hayata geçiriyor.

Stellar, Shariah uyumluluğu sertifikası alan ilk DLT ürünüdür.

Nasıl Çalışır?

Stellar ağı aracılığıyla ABD doları, Bitcoin, Peso, Yen ve hemen hemen tüm geleneksel veya kriptopara birimlerini birbirine çevirebilirsiniz. Ağın tokenleri, Lumens, blockchain tabanlı dağıtılmış defterdeki işlemleri büyük bir verimlilikle gerçekleştirir. Bu durum, daha düşük karbon ayak izi anlamına gelir.

Stellar ağı, ağda kullanılması için bireylerin ve kurumların token oluşturmasına da izin veriyor. Bu da ağın yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak gibi sürdürülebilirlik girişimleri için kullanması konusunda diğerlerine ilham veriyor.

Stellar ağının en temel ayırt edici özelliği, konsensüs protokolüdür. Bu SCP (Secure Copy Protocol), açık kaynaklıdır. SCP, tüm ağda bir proof-of-work veya proof-of-stake algoritması olarak çalışmak yerine, bir dizi güvenilir node aracılığıyla gerçekleşen işlemlerin doğrulanmasına dayanır. Bu nedenle, kimlik doğrulama döngüsü çok daha kısa ve hızlıdır. Bu da maliyetleri düşük ve enerji kullanımını minimum seviyede tutar. Bunun arkasındaki algoritma, FBA (Federated Byzantine Agreement) olarak bilinir ve Bitcoin tarzı geleneksel madencilik ağına enerji açısından verimli bir alternatiftir.

Stellar’ın tokeni Lumens (XLM), Binance, Coinbase, Kraken, Bittrex, Bitfinex, Upbit ve Huobi dahil olmak üzere çoğu borsada alınıp satılabilir.

5.Nano (NANO)

Nano; ücretsizdir, hızlıdır ve Bitcoin de dahil olmak üzere diğer birçok kriptopara biriminden çok daha az enerji kullanır. 2015’in sonlarında ortaya çıkan Nano, şu anda bile diğer kriptopara birimlerine göre çok daha küçük bir karbon ayak izine sahip. Nano, madenciliği yapılmadığı için ölçeklenebilir ve hafiftir.

Nasıl Çalışır?

Nano, enerji açısından verimli olan block lattice teknolojisini kullanır. Bir proof-of-work sistemine dayanır; ancak block lattice, ağdaki her kullanıcıya bir hesap zinciri oluşturmak için blockchain’in ötesine geçer. Nano platformu, hesap sahiplerinin seçtikleri temsilci için oy kullandıkları ve daha sonra işlem bloklarını güvenli bir şekilde onaylamak için çalışan Açık Temsilci Oylaması (ORV) adlı bir sistem kullanır.

Nano platformunda; kullanıcı hesapları, Bitcoin ve diğer kriptopara birimlerinde olduğu gibi tüm bir doğrusal blockchain’i dahil etmek yerine asenkron olarak güncellenebilir. Yani; Nano, rekabet ve gecikmeler yerine sadece gönderici ve alıcı hesap zincirlerini içerir ve saniyede 125 işlem gerçekleştirebilir.

6.IOTA (MIOTA)

Bir kriptopara birimi olarak IOTA, diğer birçok tokenin aksine fiyat olarak değişken olduğunu henüz kanıtlamadı. Bu durum, piyasada daha fazla istikrar ve finansal sürdürülebilirlik arayanlar için iyi haber olsa da Bitcoin, Ethereum veya diğer altcoinlere erken yatırımlar yapan yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı.

IOTA, konsensüs olarak Hızlı Olasılıksal Konsensüs kullandığından ve proof-of-work sistemine kısmen dayandığından enerji kullanımı konusunda oldukça tasarrufludur.

IOTA’nın enerji tüketimi konusundaki en iyi rakamlar, Amir Abbaszadeh Sori adlı bir doktora öğrencisinden geliyor. Abbaszadeh Sori, IOTA için ortalama ECPT’yi (işlem başına enerji tüketimi) algoritma güncellemesinden önce hesaplayarak her işlemin sadece 0.11 Watt saat kullandığı sonucuna ulaştı. Bu, VISA ve Mastercard gibi daha yerleşik finansal ağlarla karşılaştırıldığında bile çok düşüktür.

IOTA, enerji kullanımı açısından diğer birçok kriptopara birimi gibi Bitcoin’den daha verimli davranıyor. Yeni güncellemelerle atomik işlemler IOTA için norm haline getiriliyor. Bu durum, işlem boyutunu 1,7 kb’den 100 baytın altına kadar indirebilir ve enerji tüketimi de bununla orantılı olarak azaltılabilir.

2021 yılının mayıs ayında IOTA, Chrysalis güncellemesiyle ilgili olarak enerji tüketiminde olası bir %33-95 azalmayı özetleyen ve enerji gereksinimini işlem başına milyonda bir kWh’nin biraz üzerine düşüren rakamlar yayınladı.

Abbaszadeh Sori ise ECTP’yi mevcut algoritma kapsamında hesaplamak için farklı işlemcilere ve Android sürümlerine sahip (ancak iPhone olmayan) üç akıllı telefon kullandı ve her cihazla 25 kez IOTA tokeni gönderdi. Kullanılan enerjinin ölçüsü; işlemin onaylanmasını, işin tam ispatını, giriş ve çıkışların hazırlanmasını, alma adresinin doğrulanmasını, hesabın senkronize edilmesini ve nihai doğrulamayı içeriyordu.

Abbaszadeh Sori’nin çalışmasının sonuçları IOTA’nın çevre dostu bir kriptopara birimi olarak görülmesini sağlasa da Abbaszadeh Sori, çalışmasının bazı konularla sınırlı kaldığını kabul ediyor. Örneğin, bu çalışmada IOTA node’larının ve ana IOTA node’unun (Coordinator node) enerji tüketimi hesaplanmamıştır. IOTA 1.5 coordinator node’a sahip değildir ve bu da onu yukarıda bahsedilen hesaplamalarla daha az ilgili hale getiriyor.

Bununla birlikte, EPCT için yukarıdaki rakamı alarak mevcut IOTA sisteminin kaldırabileceği söylenen saniyede 1000-1500 işlemle çarparsak IOTA’nın bir yıllık enerji tüketimine ulaşırız:

1000-1500 TPS = yılda 31536000000-47304000000 işlem

İşlem başına 0,11 wH = yılda 3,47-5,2 Gigawatt saat

 

7. EOSIO (EOS)

EOSIO, geliştiriciler tarafından oldukça sevilen halka açık bir blockchain’dir. Çünkü EOSIO blockchain’i üzerinde çeşitli programlama dillerinde uygulama kurmak ve yazmak kolaydır. Ayrıca; yüksek düzeyde ölçeklenebilirdir ve hiçbir maliyeti yoktur.

Nasıl çalışır?

EOSIO; Coinbase, Binance ve Kraken gibi standart kriptopara borsalarında alınıp satılabilen önceden madenciliği yapılmış EOS tokenlerini kullanan başka bir proof-of-stake platformudur.


8.TRON (TRX)

TRON; Singapur merkezli, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Hemen hemen her programlama dilini destekleyen TRON, halka açık bir blockchain’dir.

P2P ağına sahip bu platform, yaratıcıların uygulamaları doğrudan blockchain’de paylaşmasına olanak sağlayarak enerji kullanımı açısından tüm süreci daha verimli hale getirir.

Nasıl çalışır?

TRON, iki katmanlı bir Süper Temsilciler (SR) ve Süper Temsilci Ortaklar modeline dayalı merkeziyetsiz yönetim şekliyle çalışır. TRON’daki her hesap, bir SR haline gelebilir ve SR’lere oy verebilir.

Tronix, TRON’un para birimidir. Tronix’in önceden madenciliği yapılmıştır. Buna ek olarak Tronix; merkeziyetsiz oyun platformları oluşturmak da dahil olmak üzere başka büyük planlarla Binance ve diğer borsalarda işlem görebilir.

9. Burstcoin (BURST)

Burstcoin, NFT’lerin oluşturulmasına ve oyunlarda kullanılmasına izin veren Turing-complete akıllı sözleşmeleri kullanan ilk blockchain olabilir. Ayrıca; 2014’ten beri “Proof of Work” yerine “Proof of Capacity” kullandığı için de en çevre dostu, sürdürülebilir kripto para birimlerinden biridir.

Nasıl çalışır?

Madenciler, Burstcoin ile madencilik yaparak depolama alanını kullandıkları için ödül alırlar. 1 terabayt sabit sürücüye sahip, boşta olan bir bilgisayar, Burst madenciliği yapmak için çalışan bir bilgisayardan daha fazla enerji kullanır. Bu, onu proof-of-work algoritmasında ASIC madenciliğinden veya GPU madenciliğinden çok daha verimli hale getirir.

Burstcoin ağı, gönüllüler tarafından yönetiliyor. Burst ticaretini; Bittrex, STEX ve diğer kriptopara borsalarında yapabilirsiniz.


10. Holochain/ HoloTokens (HOT)

Holochain ağı hala geliştirilme aşamasında olsa da 2021 yılının ağ için büyük bir yıl olması bekleniyor. Holo’nun ICO’su, Ethereum blockchain’inde HOT adı verilen aktarılabilir ERC20 tokenleri olarak cloud- hosting (bulut barındırma) hizmetlerinin ön satışı etrafında dönüyordu. Bu durum, Holo’yu diğer kriptopara birimlerinden ayırıyor. Holo, P2P ağını kullanan işlemlerden belirli bir ücret alır; bu, gelirin doğrudan ağdaki uygulama ve ana bilgisayar sayısına bağlı olduğu anlamına gelir.


Teorik olarak Holochain üzerindeki işlem hızı sınırsızdır ve enerji harcaması çok düşüktür. Pratikte ise Holochain’in ne kadar enerji tükettiğine dair net bir veri bulunmuyor. Ancak; Holochain’in enerji tüketiminin Bitcoin, Ethereum ve neredeyse diğer tüm kriptopara birimlerinden çok daha düşük olması gerekiyor.

Nasıl çalışır?

Holochain, P2P uygulamaları için açık kaynaklı bir platformdur ve tokeni HoloTokens (HOT) madencilik gerektirmez. Bu durum, herhangi bir özel işlemciye ihtiyaç olmadığı veya bu kriptopara birimini oluşturmak için aşırı enerji kullanımı gerekmediği anlamına gelir. Bilgisayarında veya başka bir cihazında hApp’leri olan herkes buna karşılık olarak HOT alabilir.

Holochain verimlidir, proof-of-work veya proof-of-stake sistemine dayanmasa da ölçeklenebilir kriptopara muhasebesine imkân sağlar. Her kullanıcı, az miktarda bilgi işlem ve depolama ile teorik olarak P2P web uygulamalarının veri merkezlerine veya altyapıya ihtiyaç duymadan büyük ölçekte çalışmasına olanak tanır. Bu, büyük ölçüde kaç kullanıcının sisteme kaydolduğuna bağlıdır.
Holochain’in bir diğer artısı da Holo Hosts’un herhangi bir yazılım yüklemesine gerek kalmadan normal bir tarayıcı üzerinden çalışabilmesidir.

Holochain, şirketin kendisinin de belirttiği gibi “pragmatik bir uzlaşma” olduğu için ağın bazı bölümleri merkezileştirilmiştir. Bu, onu tipik olarak tamamen merkeziyetsiz ve tamamen blockchain teknolojisine dayanan kriptopara birimlerinden ayırır.

Holo, temelde tamamen merkeziyetsiz bir ağ ile geleneksel internet tarayıcıları arasında bir köprü görevi görerek DApp’ler için ekosistemi ve pazarı genişletmeye yardımcı olur.


11.DEVVIO

DEVVIO kurucularına göre; DEVVIO ağı, Bitcoin’in kullandığı enerjinin milyonda birini kullanır ve çok daha az sera gazı üretir. DEVVIO; enerji kullanımını azaltmak için “daha yeşil” bir kriptopara birimi olarak tasarlanmıştır.

 

DEVVIO sistemi; yeşil sertifikaları doğrulamak, karbon kredileri için piyasaları etkinleştirmek ve sürdürülebilirlik projelerinin finansmanını kolaylaştırmak için kullanılabilir. Bu, Bitcoin gibi bir proof-of-work blockchain’i değildir. 

DEVVIO’nun mevcut ortakları arasında, büyük şirketlerin ağaç dikme, güneş enerjisi altyapısı kurma vb. eylemler gerçekleştirerek karbon nötrlüğünü benimsemelerine yardımcı olan Avnet ve Panduit yer alıyor.

Nasıl çalışır?

DEVVIO, saniyede 8 milyona kadar işlem gerçekleştirebilir (TPS). Her parça bir blockchain defterini temsil eder ve sonunda on milyonlarca TPS’yi etkinleştirmek için bu parçalardan binlerce eklenebilir. Bu, yatay ölçeklendirmeye bir örnektir. Yani her parça bağımsız olduğundan kimlik doğrulaması için her işlemin tüm ağdan geçmesi gerekmez; sadece bir bağımsız blockchain’den geçmesi gerekir.


12. Hedera Hashgraph (HBAR)

Hedera Hashgraph, 6 Mayıs 2021’de dünyanın en büyük kriptopara ağlarından biri haline geldi. Teoride, Hedera Hashgraph 100.000’den fazla TPS’yi işleyebilir. Bu da sistemin, Visa ve diğer ana ödeme sistemleriyle kolayca rekabet etmesine olanak tanır. HBAR, bir proof-of-stake tokenidir. Yani; Bitcoin gibi proof-of-work tokenlerinden çok daha az enerji kullanır.


HBAR, yaklaşık 8 milyar hbar’lık mevcut arza ve 50 milyar hbar’lık sabit arza sahiptir. Hedera Hashgraph; uygulama içi ödemeler, mikro ödemeler ve işlem ücretleri ile ağ koruması için kullanılan merkeziyetsiz bir genel ağdır. Geliştiriciler, güvenli uygulamalar oluşturmak için Hedera’yı kullanabilir. Bunun nedeni, Hedera’nın bir blok ‘zincir’ olmak yerine daha çok bir grafik olmasıdır. Yönlendirilmiş Döngüsel Grafik (DAG) adı verilen bir teknolojiye dayanan HBAR’da ağa işlem eklendikçe doğrulama hızı artar.

Hedera’nın sahipleri ve yönetim kurulu listesi; Avery Dennison, Boeing, Deutsche Telekom, DLA Piper, FIS (WorldPay), Google, IBM, LG Electronics, Magalu, Nomura, Swirlds, Tata Communications, University College London, Wipro ve Zain Group’tan oluşuyor.

Hedera Hashgraph; düşük ücretli, özelleştirilebilir işlemlere izin veren kriptopara birimi HBAR dahil olmak üzere dört ana hizmetten oluşur. Diğer hizmetler arasında ise akıllı sözleşmeler, dosya hizmeti ve konsensüs hizmeti bulunur.

Nasıl çalışır?

Hedera Hashgraph, aBFT adı verilen bir sistem üzerinden çalışır. Bu, ağda kötü niyetli kişiler olsa bile üst düzey güvenlik sağlar. Bitcoin veya Ethereum’dan daha hızlıdır çünkü işlemler tüm blockchain’i seri bir şekilde geçmek yerine paralel olarak işlenir.

Ağ, “gossip (dedikodu)” yoluyla, Hashgraph üzerindeki node’ların madencilik yerine birbirleriyle konuşması ve ağın işlemleriyle ilgili notları karşılaştırması ile konsensüse ulaşıyor. Belirli işlemler, ‘’gossip (dedikodu)’’ sürecinin başında iletildiği ve daha sonra ağdaki birden çok düğüm tarafından doğrulandığı için node’lar tarafından “famous (ünlü)” olarak kabul edilir.

2021 yılının ikinici yarısında Hedera Hashgraph, ağ üzerinde parçalama da dahil olmak daha fazla güncelleme yapmayı planlıyor.

Hedera Hashgraph ile ilgili güzel şeylerden biri de yazılım sistemi Power Transition da dahil olmak üzere sürdürülebilirlik projelerinin halihazırda kullanılıyor olmasıdır. Bu yüksek düzeyde ölçeklenebilir dijital enerji platformu, insanların ve şirketlerin enerji kullanımını mikro şebekelerden ulusal şebekelere kadar kontrol etmelerini sağlar.

Power Transition, Hedera Hashgraph platformunun işlem başına yalnızca 0,001 kilovat saat kullanarak enerji konusunda Bitcoin’den 250.000 kat daha verimli olduğunu tahmin ediyor.


13. Chia (XCH)

Chia, madenciliği Amazon Web Services bulut bilgi işlem platformunda yapılabildiği için bir ilginç kriptopara birimidir. Diğer birçok para biriminin “madenciliğine” kıyasla chia ‘’farming’’ basit ve anlaşılır olduğu için sadece birkaç dakika sürer.

Birçok kriptopara biriminin aksine Chia, BitTorrent’in kurucusu Bram Cohen tarafından oluşturulmuştur.

Nasıl çalışır?

Chia Ağı, kullanıcıların merkeziyetsiz ağı çalıştırmak için mevcut sabit disk alanından yararlanmalarını sağlayan bir blockchain ve akıllı işlem platformudur. Chia Ağı, proof-of-work yerine proof-of-space-time sistemine dayanır. Bu nedenle, belirli bir miktarda veriyi bir süre depolamak size Chia’nın tokeni olan XCH’yi kazandırabilir. XCH, kripto madenciliğinde aşırı enerji kullanımının önüne geçmek için 2017 yılında kuruldu.

Chia farming, özel ekipman ve büyük miktarda güç gerektirmeden erişilebilir olacak şekilde tasarlanmıştır. Ağın blockchain işlem platformu Mainnet olarak adlandırılır ve chia.net adresinden indirilebilir.


14. Algorand (ALGO)

Algorand, akıllı sözleşmeleri desteklediği için bunun karşılığını alan proof-of-stake sistemini destekleyen bir blockchain’dir. Her kullanıcının ağ üzerindeki etkisi, sistemdeki paylarıyla orantılıdır. Algorand’ın blockchain’i ölçeklenebilir ve güvenlidir. Buna ek olarak da forklardan (çatallardan) ve diğer olası yönetim sorunlarından muaftır.

Algorand, 2019 yılının sonlarına doğru piyasaya sürüldüğü için kriptoparalar arasında yeni sayılabilir. Bununla birlikte; Algorand, 2020 yılının aralık ayına kadar bir günde yaklaşık bir milyon işlem yönetmiştir.

Algorand platformundaki işlemlerin hızı ve düşük ücretleri, ağın daha erişilebilir, ölçeklenebilir olduğu ve Bitcoin’den çok daha az enerji kullandığı anlamına gelir.

Nasıl çalışır?

Algorand’ın salt proof-of-stake yaklaşımı, tüm doğrulayan node’ların birbirini tanıdığı ve her seferinde yeni bir blok oluşturmayı kabul etmesi gerektiği anlamına gelir.

Algorand, madenciliği içermeden karbon negatif bir ağ oluşturarak blockchain sürdürülebilirliğinde yol göstermeye çalışıyor. Başlangıçtan itibaren enerji açısından verimli olacak şekilde tasarlanan Algorand, çevresel etkisini daha da azaltmak için her türlü emisyon açığını dengelemeyi de garanti ediyor.

Algorand blockchain’i şu anda 10 milyar ALGO’ya sahiptir. Dağıtımı ise 2030’a kadar devam edecek.

ALGO şu anda Coinbase, Binance, OKEx, Kraken ve Huobi’de alınıp satılabiliyor.


15. MetaHash (MHC)

MetaHash, sıfır ücret kullanarak MHC madenciliği ile hızlı, verimli, merkeziyetsiz bir ağ sunar. MHC, MetaHash projesinin dört bölümünden sadece biridir. Bu projenin diğer bölümleri ise TraceChain, MetaApps ve MetaGate’dir. TraceChain, trafiğin ağ üzerinden yönlendirilmesini sağlayan bir algoritmadır.

 

MetaApps, kullanıcıların diğer programlama dillerinin yanı sıra C++, PHP ve Solidity kullanarak merkeziyetsiz uygulamalar yazmasına olanak tanır. MetaGate, üçüncü taraf geliştiriciler için açık kaynaklı bir kullanıcı arayüzüdür.

Nasıl çalışır?

Metahash, proof-of-work sistemine dayalı diğer kriptopara birimlerinden çok daha verimli olan başka bir proof-of-stake protokolüdür. Başlangıçta yetkilendirilmiş bir PoS mekanizması kullanan Metahash, ağın merkeziyetçiliğini tehlikeye atan sorunlardan kurtulmak için çoklu bir PoS mekanizmasına geçiş yaptı. Bu sistemdeki çok katmanlı doğrulama, ağın kötü niyetli herhangi bir müdahaleye karşı korunmasını sağlar.

MetaHash, doğrulama ve blok dağıtımının paralel olarak çalışmasına izin vererek konsensüs süresini azaltır ve verimliliği artırır.

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Dogecoin (DOGE) ve Shiba Inu (SHIB) Teknik Analizi | 30 Ekim 2021

Ripple

Ripple’da (XRP) Önemli Gelişmeler ve Teknik Analiz | 30 Ekim 2021